fredag 21. november 2008

Repetisjonsoppgaver s. 117

1) En fortelling må innholde en begynnelse, en midtdel og en slutt. Media er full av fortellinger, de kan uttrykkes i forskjellige medier og sjangre. 
Aristoteles var den første som prøvde å lage en generell teori om fortellinga. 
En vits er en form for for fortelling. Det er også to forskjellige modeller: 

- Normativ modellen: Introdusering av personer og setting. Deretter konflikt og målet. 
- Deskriptiv modellen: Skildrer hvordan fortellingen tar form. 

En fortelling må innholde
- Introduksjon
- Mål
- Forsøk
- Resultat
- Løsning

2) "Den kanoniske fortelling" er når fortellinger inneholder:
- Introduksjon

- Mål
- Forsøk
- Resultat
- Løsning


3) 
Fortellingene på tv kjennetegner at de blir laget som fjernsynsserier. Typisk er at disse seriene slutter hver episode med en spennende avslutning, slik at de som ser blir spente på hva som kommer til å skje videre, å derfor må se neste episode også. Det er som regel noen hovedpersoner som du følger gjennom serien. 

4) Hollywood dramaturgien er kjent som et dobbelt spill, som gjerne omhandler makt, penger eller noe som alle ønsker. Personene i handlingen bryr seg som å få tak i det. Vi har også mange filmer som handler om kjærlighet, der de samme spørsmålene går igjen, som, ”får de hverandre?”


onsdag 12. november 2008

Repetisjonsoppgaver kap. 4 & 6

Oppgaver s. 77

1)
Hva er en teksttype? Gi eksempler og lag en definisjon.
- Teksttyper er for eksempel skrift, bilder, lyd og levende bilder. Dette kaller vi også sammensatte tekster, når de er satt sammen. I noen mediatekster bruker vi en teksttype, mens i noen kombinerer vi flere teksttyper.

2) Hva er forskjellene på statiske og dynamiske teksttyper?
- Statiske tekster: Skrift + bilde. Eksempel på statiske tekster er tekst og bilder. Disse forandrer seg ikke, de er bare slik de er.
- Dynamiske tekster: Levende bilde + lyd. Film og lyd er dynamiske tekster, fordi de endrer seg.


Oppgaver s. 91

1) Hva er en sammensatt tekst? Gi eksempl. Diskuter forskjeller og likheter mellom sammensatte tekster som ikke bruker digital teknologi og digitalt sammensatte tekster.
- En sammensatt tekst er satt sammen av flere teksttyper. Eksempler er spillefilmer og internett. Et maleri med bildets tittel eller navnet på kunsteren skrevet på maleriet, er en sammensatt tekst der det ikke er benyttet bruk av digital teknologi.

2) Hva er brukerstyring? Hvilke erfaringer har du selv med samensatte tekster der brukerstyring er viktig?
- Brukerstyring går ut på at brukerne av tekster i stor grad kan velge når og hvordan de vil tilegne seg informasjon. Brukerstyring er viktig når man søkerpå internet, for eksempel.

fredag 7. november 2008

Common Ground

I denne digitale fortellingen, møter vi Jean og Harlow Cagwin. De så deres storfegård som de har bodd på i 73 år bli revet ned  for å bygge nytt byggefelt. Meningen med denne fremvisningen, er å få folk til å se hva slags onde ting som kan bli gjort. 
De viser budskapet med å vise gamle og nye bilder, bilder fra tiden der de arbeidet og slet på gården, samtidig som de hadde det gøy og bra med det, og bilder fra nåtiden, hus med hager, unger, leker, moderne innredet hus og da de ikke trengte å prudusere egen mat osv..

Det er fotojournalisten Scott Strazzante som har laget denne digitale fortellingen. Han har intervjuet ekteparet som bodde der før, og de som bor der nå. Det blir vist bilder (Før og nå), mens de snakker om hvordan det var å se gården deres bli revet ned, og hvordan de som bor der nå trives. Det blir ogå av og til spilt litt bakgrunnsmusikk. Innimellom ser vi også intervjuet, da de filmer vedkomne. 
Etter 14 år, treffer endelig familien Cagwin de nye som bor på tomta. Dette blir vist på slutten av filmen, mens rulleteksten går på siden av ser vi Jean og Harlow Cagwin som sitter i bilen på vei til å møte de som bor der nå. 
Bildene blir vist lenge nok til at man rekker å studere dem, det er et passelig tempo, ikke slik at du føler du ikke henger med. Det var en bra sammensetning av både, bilder, film (intervju), tekst, musikk og snakking. 
Først presenteres vi ovenfor familien, gården og emnet det skal handle om, deretter ser vil bilder og får innsyn i både fortid og nåtid. 

tirsdag 4. november 2008

Konsert i musikkens oase

Torsdag, 30. oktober klokken 17:00 var det tid for enda ett arrangement i sammenheng med Kulturuka i Vennesla. Kvelden inneholdt sang, gitar og pianospilling fra og av barn mellom 10 og 18 år.

Det var mange som kom for å oppleve arrangementet.


Arrangementet ble holdt på Agder Lyd som blir sett på som musikkens oase i bygda, og derfor har slagordet ”Oasen for alle musikere”. Lokalet er åpent, men allikevel intimt og stilfullt – en litt annerledes arbeidsplass vil nok vi si. I tillegg trekker de folk fra alle landets krinkler og kroker – blant annet Setesdal, Mandal, Lyngdal og så videre, uttrykker butikksjef Trond Holmquist Arntzen.

Trekkplaster?
De unge talentene kom på rekke og rad, og sammen med foresatte og venner av de kommende artistene, ble det en hyggelig kveld med et trivelig miljø. I høstmånedene er det som kjent mye sykdom, og det var dessverre ikke så mange deltakere tilstede akkurat denne kvelden, selv om det var mange påmeldte. De som møtte opp var flinke og talentfulle barn fra Vennesla og omegn. Konserten fungerte som et trekkplaster for den litt større konserten som fant sted lørdag 1. November, hvor det ble lovet stort oppmøte av unge artister.

Barna som opptrådte for oss torsdag kveld var tydelig begavede.
Gunn, Solveig og Ken André ga oss noen herlige pianoopplevelser, Mari leverte en herlig utførelse av ”In the arms of an angel”. Christer sjarmerte jentene i senk med sin gitarspilling – og sist, men ikke minst, den syngende guttetrioen Daniel, Christian og Bendik som leverte en utførelse av Green Day’s 'Boulevard of broken dreams' som sent vil gå i glemmeboken.



Daniel, Christian og Bendik. Sangfuglen Mari.

En vellykket aften
Ingunn Abrahamsen, som er nåværende rektor på Vennesla kulturskole, mottok en tallerken laget på Måneglytt for sitt engasjement i denne begivenheten. Denne tallerkenen er karakteristisk for alle arrangementer som finner sted i forbindelse med kulturuken i Vennesla. Liv, som var representant fra Vennesla kommunes kulturutvalg, overrakk gaven. Det var tydelig at hun var storfornøyd med kvelden.

Tallerkenen overrekkes til Ingunn Abrahamsen.

Kultuskolen i Vennesla har et utrolig bra tilbud til barn og unge i de aller fleste aldre, og vi oppfordrer alle til å ta kontakt – uansett hva slags talent som måtte skjule seg i dere. Det skal også nevnes at Agder Lyd har en åpen scene til disposisjon hvor alle som vil kan opptre.

Vi ønsker de unge talentene som ble presentert for oss på torsdag lykke til videre, og oppfordrer alle til å ofre Agder Lyds åpne scene en liten visitt!


Tekst&foto: Hege Kristiansen, Karoline Ellingsberg, Grethe Helene Gundersen, Camilla F. Hansen.


tirsdag 21. oktober 2008

Internasjonal dag!

I går samlet elever ved Vennesla Videregående skole seg for å høre på foredrag i Samfunnshuset i Vennesla sentrum. Foredraget var om Bangladesh og jenter som ble giftet bort i tidlig alder. 
Som avslutning i Samfunnshuset, kom Emilie Caroline Helgesen, tidligere elev ved Vågsbygd Videregående skole for å synge en sang for oss i forsamlingen. Etter samlingen i samfunnshuset, skulle elevene opp i kantina på skolen for å se en kortfilm om Bangladesh før de kunne gå hjem igjen. Internasjonal dag er til for at elevene skal få et inntrykk av hva de samler inn penger til, og for at de skal ha litt mer lyst til å hjelpe til. Ser ut til at det fungerte veldig bra!

fredag 10. oktober 2008

Hvordan fungerer et speilreflekskamera?

1. Forklar hva en lukker og en blender er, og hvordan de fungerer. 
- Blenderen og lukkeren samarbeider for at bildet skal få riktig mengde lys inn. Lukkertid og eksponeringstid er det samme.
  • Lukkerens oppgave er å åpne og stenge for lyset som avgjør hvor lenge lyset får belyse bildet. Om det er lyst, for eksempel ute midt på dagen, åpner lukkeren seg bare et øyeblikk, og om det er mørkt blir lukkertiden lang.  
  • Blenderen fungerer på samme måte som pupillen i øyet. Den blir mindre jo mer lys det er, og omvendt. Blenderen regulerer også dybdeskarpheten i bildet. Liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet, mens stor blenderåpning gir mindre dybdeskarphet. 
2. Hva er forskjellen på mf og af?
- Mf = Manuel fokusering
- Af = Automatisk fokusering
  • Manuellfokus: Må stille på objektivet på enden av kameraet for å få et fint bilde.
  • Autofokus: Man holder inne knappen halvveis, og kameraet fokuserer selv.
3. Hvordan oppnår man god og dårlig dybde i et bilde?
- Hvis blenderåpningen er liten, blir det bra dybdeskarphet. Om den er stor, får man dårlig. 

4. Hva er ISO?
- ISO = Isoverdi, det bestemmer verdien av lysfølsomheten i kameraet. Kameraet har en lysmåler innebygd. Isoskalaen er: 50-100.200-400-800-1600 (-3200), som du selv regulerer på kameraet. 

5. Hvordan kan vi fryse bevegelser, og hvordan kan man illustrere fart?
- Om du skal fryse bevegelser, har du kort lukkertid. Om du vil illustrere fart, bruker du lang lukkertid. 



fredag 26. september 2008

Repetisjonsoppgaver kap. 8

1 Hva er en nyhet? Hva er typiske kjennetegn ved en nyhet?
Informasjon om en aktuell hendelse

-Kjennetegn:
* Nytt framfor gammelt
* Nært framfor fjernt
* Konflikt og drama framfor harmoni
* Person framfor sak
* Kjente og rike personer framfor folk flest
* KVISA
- Konflikt
- Vesentlig
- Identifikasjon
- Sensasjon
- Aktuelt

2 Hva mener vi med den omvendte pyramiden?

Den omvendte pyramiden står for at det viktigste i saken kommer først i teksten
Slik at dersom teksten må kuttes ned, kan det kuttes på slutten uten at det har betydning for hva som kommer fram i teksten

3 Når bruker vi APUS, og hva står de fire bokstavene for?

* APUS blir brukt til å forme en nyhetstekst i radio og tv
* Anslaget er begynnelsen og det er viktig med en slående setning. I presentasjonen gir man svaret på de viktigste spørsmålene i saken. I utviklinga blir temaet og saken blir vinkla og spissa – ulike mennesker for lov til å uttale seg. Slutten oppsummerer og setter punktum for nyhetsinnlegget.
* APUS står for
- Anslag
- Presentasjon
- Utvikling
- Slutten

4 Hva er spesielle kjennetegn ved nyheter på internett?

* Nyheter med samme tema kan bli linka opp mot hverandre, sånn at leserne skaper sin egen rekkefølge og sin egen vei gjennom nyhetsstoffet
* Nettnyheter kan bestå av en rekke teksttyper
- Skrift
- Animasjoner
- Grafiske illustrasjoner
- Lydopptak
- Filmsnutter
* Det er også mulig å ta direkte kontakt med journalisten som har skrevet saken gjennom e-post
* Mulighet for å diskutere i diskusjonsgruppe eller på en blogg som er knytta til artikkelen

5 Hva mener vi med presseetikk, og hva er Vær-varsom-plakaten?

* Presseetikken er viktig i alt journalistisk arbeid med nyheter. En nyhetssak skal ikke bryte med de etiske retningslinjene i Vær-varsom-plakaten
* Vær-varsom-plakaten inneholder regler om hvordan journalister skal oppføre seg overfor kilder og omtalte personer. I alle nyhetsredaksjoner vil det komme opp diskusjoner om det er rett eller galt å publisere eller sende ei bestemt nyhetssak

6 Hva skjer dersom en journalist gjør overtramp?

* Dersom en journalist gjør overtramp må avisen gå inn med en offentlig unnskyldning

tirsdag 23. september 2008

Portrettntervju med Rødhette

Ei jente i 18 års alderen kommer slentrende bortover mot benken jeg sitter på. Passelig langt hår som rekker henne til skuldrene. Hun setter seg ned ved siden av meg. ”Heisann.” Jeg hilser, og Rødhette fortsetter. ”Er det du som skal intervjue meg i dag?” Jeg forklarer henne hvordan intervjuet skal foregå mens hun lytter interessert og ser på meg med store kulerunde øyne. ”Jeg har gledet meg veldig til dette møtet, jeg har aldri blitt intervjuet før, selv om det er evigheter siden historien kom ut”.

Rødhette er kjent fra historien om ”Rødhette og ulven”, som er et europeisk folkeeventyr fra ukjent opphav. Historien har endret seg betraktelig i sin historie, og har vært ute for mange moderne tilpasninger og målinger. Versjonen mest kjente i dag er basert på brødrene Grimms versjon. ”Jeg må innrømme at jeg liker den gamle versjonen av Rødhette best, ikke alt det nye som er blitt laget opp igjennom årene.” Rødhette smiler sjenert ”Skal jeg bare fortsette?” Jeg smilte bekreftende til henne. ”Jeg har for eksempel sett filmen om meg som heter ”Sannheten om Rødhette og ulven”, dette gjør meg litt opprørt. Folk tror de vet alt om meg! Tenk å lage en slik film da.. Og ikke nok med det, så skal Raskemenn også begynne! Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre..” Rødhette rettet litt på frisyren og satte seg bedre til, før hun fortsatte. ”Selvsagt blir jeg smigret over alle som vil være som meg, men det får da være grenser.. De kan til og med få noe pervo noe ut av historien, som er beregnet for unger.” Rødhette sukket trist. ”Men nå til dags kan man vel ikke tenke seg noe annet”. Jeg fikk peilet samtalen litt inn på hvordan forholdet til andre hovedkarakterer i historien. ”Jeg kan absolutt ikke fordra bestemor! Hun skal alltid være så ordentlig og fornuftig.. Noen ganger blir det bare nok.. Ulven er jeg faktisk blitt ganske glad i. Det hender vi fortsatt treffes på fritiden og tar en kopp kaffe sammen, noe jeg setter stor pris på.” Rødhette reiste seg forsiktig og unnskyldte seg ”Jeg beklager, men har ikke tid til å være lengre. Håper du fikk noe ut av intervjuet og lykke til!” Jeg smilte og takket for at hun tok seg tid til å komme. Hun smilte til meg en siste gang før hun tuslet nedover gata.

mandag 15. september 2008

Dette er en blogg, hvis du lurte!

Nå skriver jeg i min blogg. Det er veldig merkelig, fordi jeg har aldri skrevet noe blogg før.. Hmm.. Altså.. Denne bloggen skal brukes i forbindelse med Mediafaget, her skal vi legge inn ting og tang etterhvert, så kanskje den blir litt spennende å komme inn å lese på ei gang i tiden. Det skal også legges ut BILDER !! Som vi har tatt selv, kanskje de blir bra, eller kanskje ikke de vil bli bra. Men kanskje de VIL bli bra, men de KAN ikke bli bra.. Men de MÅ bli bra, så vi satser på det. Jeg har ei NERDETE venninne som sikkert kan lære meg noen tips om både det ene og det andre. Hun MÅ ikke, men hun KAN om hun VIL :) Men nå trenger jeg vel ikke skrive mer.. Altså, jeg skulle skrive litt om mediafaget, og det har jeg gjort.. Men.. Jeg kan jo skrive hva jeg mener med faget også da.. Faget er bra! Da sier jeg takk for meg og god jul :D