tirsdag 21. oktober 2008

Internasjonal dag!

I går samlet elever ved Vennesla Videregående skole seg for å høre på foredrag i Samfunnshuset i Vennesla sentrum. Foredraget var om Bangladesh og jenter som ble giftet bort i tidlig alder. 
Som avslutning i Samfunnshuset, kom Emilie Caroline Helgesen, tidligere elev ved Vågsbygd Videregående skole for å synge en sang for oss i forsamlingen. Etter samlingen i samfunnshuset, skulle elevene opp i kantina på skolen for å se en kortfilm om Bangladesh før de kunne gå hjem igjen. Internasjonal dag er til for at elevene skal få et inntrykk av hva de samler inn penger til, og for at de skal ha litt mer lyst til å hjelpe til. Ser ut til at det fungerte veldig bra!

fredag 10. oktober 2008

Hvordan fungerer et speilreflekskamera?

1. Forklar hva en lukker og en blender er, og hvordan de fungerer. 
- Blenderen og lukkeren samarbeider for at bildet skal få riktig mengde lys inn. Lukkertid og eksponeringstid er det samme.
  • Lukkerens oppgave er å åpne og stenge for lyset som avgjør hvor lenge lyset får belyse bildet. Om det er lyst, for eksempel ute midt på dagen, åpner lukkeren seg bare et øyeblikk, og om det er mørkt blir lukkertiden lang.  
  • Blenderen fungerer på samme måte som pupillen i øyet. Den blir mindre jo mer lys det er, og omvendt. Blenderen regulerer også dybdeskarpheten i bildet. Liten blenderåpning gir stor dybdeskarphet, mens stor blenderåpning gir mindre dybdeskarphet. 
2. Hva er forskjellen på mf og af?
- Mf = Manuel fokusering
- Af = Automatisk fokusering
  • Manuellfokus: Må stille på objektivet på enden av kameraet for å få et fint bilde.
  • Autofokus: Man holder inne knappen halvveis, og kameraet fokuserer selv.
3. Hvordan oppnår man god og dårlig dybde i et bilde?
- Hvis blenderåpningen er liten, blir det bra dybdeskarphet. Om den er stor, får man dårlig. 

4. Hva er ISO?
- ISO = Isoverdi, det bestemmer verdien av lysfølsomheten i kameraet. Kameraet har en lysmåler innebygd. Isoskalaen er: 50-100.200-400-800-1600 (-3200), som du selv regulerer på kameraet. 

5. Hvordan kan vi fryse bevegelser, og hvordan kan man illustrere fart?
- Om du skal fryse bevegelser, har du kort lukkertid. Om du vil illustrere fart, bruker du lang lukkertid.